رفتار بتن پیش تنیده در برابر بارهای وارده به گونه ای است که هرگز مشکلاتی مانند ترک خوردگی و شکست در بتن ایجاد نمی شود.
فناوری بتن پیش تنیده https://betonpishfeshordeh.com/، سیستمی می باشد که به منظور بوجود آوردن پیش فشرده سازی لازم در تیر بتن با استفاده از مفتول ها، کابل ها یا آماتورهای فولادی کششی طراحی گردیده است. این تکنیک موجب می شود که در بتن هیچ تنش کششی ایجاد نشود و یا تنش ایجاد شده به اندازه ای کم باشد که سبب ایجاد ترک در بتن نشود.
رفتار بتن پیش تنیده در برابر بارهای وارده موجب شده است که امروزه این مصالح را برای ساختمان سازی بسیار مفید بدانند. بتن در مقابل نیروهای کششی آنچنان قدرتمند نمی باشد ولی می توان از آرماتورها برای پیشگیری از ضعف های طبیعی استفاده کرد. هر آرماتوری برای رویارویی با نوع خاصی از تنش ها ایجاد شده است و پیش تنیدگی بتن، آن را در برابر نیروهای کششی بسیار مستحکم می کند. از آنجایی که این بتن می تواند سبب افزایش طول عمر سازه شود و مصرف فولاد در ساختمان سازی را به صورت قابل توجهی کاهش دهد، نیاز است که از بتن پیش تنیده در ساخت و سازهای جدید استفاده شود.
با توجه به رفتار بتن پیش تنیده در برابر بارهای وارده نیاز است که به تمامی استانداردها و اصول تولید بتن پیش تنیده توجه شود. پروسه پیش تنیدگی، پیچیده تر از ترکیب بتن و فولاد می باشد و بر دو اصل استوار است:
1-بتن از فشرده شدن و در معرض انقباض قرار گرفتن به بیشترین قدرت برسد.
2-فولاد کشیده می شود و تلاش می کند که به طول اولیه خود برسد. در نتیجه به قدرت بیشتری دست پیدا می کند.
با توجه به این دو اصل، پروسه تولید بتن پیش تنیده بر اساس مراحل زیر انجام می شود:
-کشش کابل های فولادی بزرگ تا میزان قابل توجهی از کشش میان مجموعه های تکیه گاهی
-پر کردن قالب های پیرامون کابل های کشیده شده با بتن
-عمل آوری بتن با کابل هایی که هنوز در معرض کشش هستند.
- برش کابل ها به صورتیکه منجر به عقب کشیدن و فشار دادن همزمان بتن شوند.
این بتن بر خلاف بتن معمولی در تمامی نقاط سطح مقطع خود با بارهای اعمال شده مقاومت می کند. بارهای مرده در یک تیر بتنی پیش تنیده خنثی می شوند. لذا وزن بار مرده سازه کم می شود و سبب کاهش مصرف مصالح می شود. این مسئله نشان می دهد که بتن پیش تنیده در برابر بارها و تنش های وارده، عکس العمل متفاوتی نسبت به دیگر انواع بتن نشان می دهد.
در این حالت بتن پیش تنیده می تواند سبب افزایش مقاومت و کیفیت سازه شود. ترک نخوردن سازه بتنی در بخش های مختلف نشان می دهد که این سازه از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. تنش های کششی که موجب خرابی بتن معمولی می شوند، نمی توانند در خرابی بتن پیش تنیده اثرگذار باشند و بتن پیش تنیده بر آنها فائق می آید.
رفتار بتن پیش تنیده در برابر بارهای وارده ، یک مزیت آن به شمار می آید. بتن پیش تنیده دارای مزایای دیگری هم است. اما معایب این بتن شامل موارد زیر است:
-نیاز به فولادی با کشش بسیار بالا
-لزوم استفاده از تجهیزات کششی پیچیده و دستگاه های لنگر
-نیاز به نظارت جامع در تمامی مراحل پروسه تولید
-نیاز به نیروی کار ماهر برای اجرایی کردن سقف با استفاده از بتن پیش تنیده
- بالا بودن هزینه تولید بتن پیش تنیده یا پیش فشرده