اثرات هوای گرم بر بتن به صورتی است که کیفیت این ماده تا حدودی تحت تأثیر قرار می گیرد و تغییرات دیگری در این مصالح ایجاد می شود.
یک پروژه ساختمانی در طول زمان اجرا با شرایط مختلفی مواجه خواهد شد. تابش شدید و سوزناک آفتاب در اواسط تابستان، بارش برف در روزهای سرد زمستان، بارش تگرگ، سرما و یخبندان، گرما و ... از مواردی هستند که یک پروژه ساختمانی تا مرحله بهره برداری احتمالاً با آنها مواجه خواهد شد.
در شرایطی که اوضاع جوی نامساعد می باشد می توان انجام برخی از کارها را موقتاً متوقف نمود. اما گاهی شرایط به گونه ای است که امکان توقف پروژه وجود ندارد و یا به دلیل استمرار شرایط جوی، چاره ای به جز ادامه کار نمی باشد. با توجه به این توضیحات اینک می خواهیم به بررسی اثرات هوای گرم بر بتن بپردازیم.
زمانی که بتن ریزی در هوای گرم انجام می شود، رطوبت بتن سریعاً بخار می شود و سرعت آبگیری سیمان افزایش پیدا می کند. همچنین زمان گیرش بتن کاهش پیدا کرده و نرخ افت اسلامپ به بیشترین میزان می رسد. این اتفاقات در مجموع سبب می شوند که مقاومت نهایی بتن کاهش پیدا کند.
هوای گرم اثرات بدی در پروسه بتن ریزی دارد. این اثرات منفی ممکن است در زمان بتن ریزی، جابه جایی بتن و اجرا و متراکم کردن بتن نمایان شود. این موارد نشان می دهند که باید تدابیری اندیشید تا بتن ریزی در هوای گرم با کمترین مشکلات و چالش ها همراه باشد.
شرایط در هوای گرم باید به صورتی باشد که در حین بتن ریزی، دمای بتن از 30 درجه سیلسیوس بیشتر نشود و دمای محیط کمتر از 38 درجه سیلسیوس باشد. برای پیشگیری از تأثیرات منفی گرما بر بتن باید به روش های تولید، جابه جایی و انتقال و بتن ریزی و عمل آوری توجه بسیار زیادی کرد تا دمای بتن به شدت افزایش پیدا نکند و آب موجود در آن بخار نشود.
مشکلاتی که احتمالاً در اثر هوای گرم در بتن ایجاد می شوند، شامل موارد زیر می باشد:
- به حداقل رسیدن مقاومت بتن
- ایجاد ترک و شکاف در بتن به دلیل انقباض پلاستیک
- کاهش پایداری ابعادی بتن
- عکس العمل ضعیف بتن در مقابل هوازدگی بتن
آیا با این وجود، بتن ریزی در هوای گرم باید انجام شود؟ اگر امکان موکول کردن بتن ریزی به زمان دیگری وجود نداشته باشد، چه باید کرد؟ در ادامه به بررسی این مسئله می پردازیم.
- بهتر است بتن ریزی را در صبح زود یا عصر انجام داد تا اثرات هوای گرم بر بتن به کمترین میزان برسد.
- تجهیزات و ابزارهای بتن ریزی را در مکان مناسب که در معرض تابش شدید آفتاب نیست، قرار داد. با پوشاندن این ابزارها با گونی می توان مانع از داغ شدن آنها شد. ابزارهایی مانند قالب ها، فولاد تقویت کننده و بستر باید پیش از تماس با بتن با آب سرد خنک شوند.
- سنگدانه های سیمانی باید در سایه آفتاب قرار داده شوند و پاشش آب بر روی آنها انجام شود تا خنک شوند.
- به منظور جلوگیری از ایجاد اثرات هوای گرم بر بتن تا حد امکان، باید قالب های بتنی و میلگردها را آبپاشی کرد.
- برای تولید بتن باید از شن و ماسه ای استفاده نمود که حرارت ویژه پایین تری داشته باشد.
- در صورت امکان می توان بتن ریزی را در محیط سرپوشیده انجام داد. البته در اغلب مواقع، چنین امکانی وجود ندارد.
با توجه به این نکات می توان از کاهش کیفیت و مقاومت بتن و دیگر مشکلات ناشی از هوای گرم جلوگیری نمود و بتن ریزی را در شرایط بهتری انجام داد.